Skoči na glavno vsebino

MESEC MAREC

Apr 14, 2024 | Knjiga meseca

Knjiga meseca februarja 2024 je:

Pika Nogavička avtorice Astrid Lindgren.

 

Astrid Anna Emilia Ericsson se je v kmečki družini rodila 14. novembra leta 1907. Njene knjige so prevedene v več kot 70 jezikov in njeno razposajeno Piko Nogavičko poznajo otroci na vseh celinah. Tudi njene kasneje napisane povesti so zelo priljubljene, na primer knjiga o Bratih Levjesrčnih. Napisala je preko 30 del za mladino, pisanih realistično in z bogato fantazijo.

Leta 1958 je postala druga dobitnica nagrade za mladinsko literaturo Hans Christian Andersen. Po njeni smrti je švedska vlada v njen spomin ustanovila nagrado Astrid Lindgren. Nagrada ima največji denarni sklad (med nagradami za otroško literaturo), ki znaša pet milijonov švedskih kron (436.084 EUR).

Astrid Lindgren je bila v 20. stoletju ena najpomembnejših avtoric za mlade. Svetovni sloves ji je prinesla že kar njena prva knjiga o Piki Nogavički. Njena dela so prevedena v več kot 60 jezikov. Po njenih knjigah pa je bilo posnetih tudi nekaj nadaljevank in filmov. Umrla je 28. januarja 2002.

 

Kako je nastala zgodba o Piki Nogavički?

Ko je Lindgrenova pri sedemintridesetih letih padla po ledu in si zvila gleženj, je bila kot prikovana na posteljo in ni imela česa početi. Takrat je začela zapisovati dogodivščine o Piki Nogavički.
»Da bi pisali knjige za otroke, sploh ni pomembno imeti lastnih otrok, le sami smo morali biti nekoč otroci in moramo se spominjati, kako je takrat bilo.«

Dostopnost