Skoči na glavno vsebino

KLEPET S PETRO MAJDIČ

Dec 21, 2020 | Dogodki

V preteklem tednu nas je v svojim obiskom na ZOOM-u razveselila Petra Majdič, ki je ena izmed najboljših slovenski športnic vseh časov. Je navdih vsem generacijam – tako doma kot v svetu. Petra nam je s svojim zgledom, pozitivno energijo in nasveti še enkrat več dokazala, kako izjemna osebnost je. Verjamem, da vas je vzpodbudila, da sledite svojim ciljem in sanjam, ne glede na težave, ovire ali neuspehe, ki jih srečujete na poti.

Petra Majdič se predstavi:

Za začetek nam je Petra Majdič predstavila svoje otroštvo in povedala, da prihaja iz kmečkega okolja, kjer je življenje zahtevalo veliko pomoči in truda pri domačih opravilih, kar jo je zaznamovalo in naučilo, da brez odrekanj ni uspehov. Kot vsi otroci se je naprej začela ukvarjati s športom zaradi družbe, prijateljev in zabavnih trenutkov. S prvimi koraki v nordijskem smučanju je začela pri enajstih letih, torej dokaj pozno, in pri tem poudarila, da za začetek ukvarjanja s športom ni nikoli prepozno. Pomembno je le, da pri tistem, za kar se odločiš, tudi vztrajaš, ne glede na težave in napore, ki jih srečuješ na svoji športni poti.

V življenju, športu je meja med uspehom in neuspehom zelo tanka. Kakšen bi bil vaš nasvet mladim? Kako naj ravnajo glede vztrajnosti in motivacije ob preprekah ali neuspehih?

Za šport je značilno, da si porazi sledijo veliko hitreje kot zmage. Sama sem v življenju zaradi različnih razočaranj veliko prejokala, a ne glede na vse sem vztrajala do konca, kar se mi je na koncu obrestovalo. Vedite, da se vsakič, ko padeš, pobereš in nadaljuješ – zaradi sebe in ljudi okoli tebe, ki te spodbujajo in te imajo radi. Nikoli se ne predajte, dokažite sebi, da zmorete, čeprav vam govorijo, da ne bo šlo.

Na olimpijskih igrah v Vancouvru ste osvojili bronasto medaljo, ki za vas in nas prestavlja zlato medaljo z diamanti. Nam lahko predstavite pomen in izkušnjo?

To so bile moje tretje olimpijske igre zapored in bila sem v življenjski formi za več zlatih medalj. Na ogrevalni vožnji pa je prišlo do grdega padca v ostrem, poledenelem in nezaščitenem ovinku. Močno sem si poškodovala rebra. Zlomljena rebra so mi celo predrla pljuča. Sama pri sebi sem se na tekmi sprijaznila, da so sanje o moji prvi olimpijski medalji žal šle po zlu. Kot športnica in nepopustljiva oseba pa sem si zadala cilj, da bom kakorkoli prečkala ciljno črto, četudi bom zadnja. Motivirala me želja, da se ne glede na vse ne predam – dejala sem si, da predaje ne priznam.

Ob vseh težavah sem se zbrala in uvrstila v zaključek tekmovanja ter dosegla celo bronasto medaljo, ki je zame res zlata z diamanti.

Kako se vam je uspelo po poškodbi pobrati in nadaljevati s tekmovanjem?

Po poškodbi sem potrebovala tri mesece, da sem ponovno začela s športnimi pripravami na naslednjo sezono, kar je pomenilo, da sem bila v precejšnjem zaostanku za svojimi tekmicami. Povratek je bil težak, a sem zaradi izvrstnih sodelavcev vztrajala še eno leto. Ta šport mi je dal ogromno življenjski izkušenj, ki mi pridejo prav tudi v mojem nadaljnjem delu.

Petra, kateri je vaš športni idol?

Zanimivo vprašanje! Moj športni idol je Italijanka Stefania Belmondo, ki je želela, da ta šport ostane čist. V mislih imam uporabo dopinga, ki je ta prelepi šport umazal. Njeni želji sem se tudi jaz zavezala in bila „čista“ vso športno kariero, zavzemala pa sem se tudi za ostre kazni za vse, ki so s prepovedanimi substancami pridobivali nepravično prednost pred ostalimi. Nasvet vsem vam je, da v športu vedno sodelujte pošteno. Zavračajte doping in razkrijte tiste, ki želijo vaš šport osramotiti.

Koliko ste bili stari, ko ste prvič stopili na smuči?

Prvič sem stopila na smuči z enajstimi leti, skandinavske smučarke pa se prvič srečajo s tekom na smučeh že pred tretjim letom. Lahko rečem, da za začetek ukvarjanja s športom ni nikoli prepozno. Treba je samo vztrajati in imeti rad šport, s katerim se ukvarjaš.

Soočamo se z epidemijo, s premalo gibanja, druženja in pomanjkanjem športnih aktivnosti. Kaj bi sporočili mladim?

Vse bo minilo in glejte pozitivno, kaj lepega vas še vse čaka v prihodnosti. Vem, ste mladi, in vem, da zmorete. Ne pozabite, da so za vaše zdravje najbolj pomembno gibanje, sprostitev in aktivnost. Predvsem si morate v dnevu in tednu, ki je pred vami, postaviti ritual, da ne glede na vreme ali počutje odidete na zrak in ste športno aktivni. Bodite lepo, želim vam lepe praznike in ostanite zdravi.

Zapisala: Dejan Pivk in Petra Rankel

Dostopnost