Skoči na glavno vsebino

Milenijci milenijcem – nova galaksija idej

Jan 7, 2018 | Dogodki

Zavod RS za šolstvo je skupaj z Univerzo v Ljubljani, Fakulteto za družbene vede, z razpisom Milenijci milenijcem – nova galaksija idej povabil osnovne in srednje šole k ustvarjanju prispevkov in izdelkov s premislekom o nalogah in poslanstvu generacije milenijcev v luči spomina na dogodke in dogajanja v času Martina Luthra in reformatorjev (1517) ter Vladimirja Iljiča Lenina in revolucionarjev (1917).
Učenci Pia Žoher, Natan Pažin, Lara Butinar, Ruj Grošelj Simić, Maša Bratkovič, Leon Erazem Pasar in mentorici Petra Štampfl in Katja Briški smo se odločili, da pripravimo izdelek, s katerim bi izkazali svoj odnos do preteklosti, sedanjosti in prihodnosti. Natečaj je bil za nas priložnost za kritični razmislek o preteklosti, o zapuščini najpogumnejših, najboljših in velikih vizionarjev. Ob 500. obletnici reformacije in 100. obletnici oktobrske revolucije smo se vprašali, kdo smo in kam gremo: kaj nam pomeni zapuščina teh dveh velikih dogodkov in gibanj, kaj je vizija naše milenijske generacije za prihodnost in naš svet in katera dejanja bi potrebovali danes, da se bo o njihovih razsežnostih govorilo čez 500 let.
Napisali smo dve zgodbi. Obe nosita isti naslov Zgodba o Martinu. Prva predstavlja Luthrovo življenjsko pot, pot od rojstva pa do njegovih revolucionarnih idej. Druga zgodba predstavlja sodobnega Martina; Martina, ki se je uprl ustrahovanju starejših šolarjev. Obe zgodbi smo ilustrirali in ju zložili v slikanico, ki se bere z obeh strani.
19. decembra 2017 je v Veliki dvorani na FDV potekala zaključna prireditev razpisa Milenijci milenijcem – nova galaksija idej. Na razpisu je aktivno sodelovalo 26 vzgojno-izobraževalnih organizacij, od tega 19 osnovnih in 7 srednjih šol. Na zaključni prireditvi so bili predstavljeni izdelki sodelujočih šol in razglašeni najboljši prispevki.
Med 26 prispevki je bila prav naša Zgodba o Martinu nagrajena.

no images were found

Dostopnost