Skoči na glavno vsebino

Dan jezikov 2017

Okt 5, 2017 | Dogodki

V petek 29. 9. 2017 smo na šoli obeležili dan jezikov. S pomočjo zunanjih izvajalcev smo odkrivali različne tuje države, običaje in jezike: poljščino, korejščino, japonščino, španščino, ruščino, nizozemščino, francoščino, galicijščino, gruzijščino in indijske jezike.
In kaj se je tekom dneva dogajalo?

V 1. A razredu so spoznavali poljščino ob petju in plesu. V 1.B razredu so se učili korejsko. Vsak učenec je napisal svoje ime v korejščini. Naučili so se, kako se pozdravi in predstavi. Učenci 1. C in 2.A razreda so spoznavali tradicionalno japonsko oblačilo kimono. Z veliko natančnostjo in potrpežljivostjo so izdelali origami kimona. Učili so se japonsko pesem o češnjevem cvetu in tradicionalnega japonskega plesa z pahljačami.
S plesom in petjem so španščino spoznavali v 2. B.

3.A razred se je uril v ruščini s pomočjo izštevanke. 3.B razred je tekom dneva spoznaval japonske pismenke in se naučil japonsko otroško pesem. Vsak učenec je zapisal svoje ime v japonski pisavi.
Indijo, njene simbole in jogo, ki od tam izhaja, so spoznavali v 3.C razredu.

Učenci 4.A razreda so postali vešči v osnovah sporazumevanja v nizozemskem jeziku. Tekmovali so v kvizu in peli pesmi. Francijo in njene značilnosti so raziskovali v 4.B razredu. Spoznali so francoske slikarje in njihov način ustvarjanja. V nadaljevanju so se učili imena barv in slikali. Med slikanjem so poslušali francoske šansone,… Z gospo Lucio so učenci 4.C razreda odkrivali zanimivosti Galicije, dežele na SV delu Španije. Sladkali so se s torto Torta de Santiago in plesali njihov ples muineira.

Ućenci 5.A in 5.B razreda so spoznavali Gruzijo in gruzijski jezik. Učenka Tea je takole predstavila državo: “Gruzija je država, ki leži ob Črnem morju. Velika je za 3,5 Slovenije in ima dvakrat toliko prebivalcev. Znana je po goratem svetu, morju, obrambnih stolpih in vinu, ki so ga pridelovali kot prvi na svetu. Gruzijska pisava je stara 2700 let in ima 33 črk. Je zelo posebna in jo pišejo le v Gruziji. V gruzijščini smo napisali tudi ime naše šole. “V 5.C razredu so spoznavali ruščino. Naučili so se poimenovati imena živali in družinskih članov. Igrali so se ruske igrice. V bližji prihodnosti nameravajo obiskati Moskvo in Saint Petersburg, saj imajo željo začutiti utrip življenja v času carske Rusije, ko se je vse bleščalo.

Oglej si film

no images were found

Dostopnost