Skoči na glavno vsebino

MEDNARODNA IZMENJAVA UČENCEV IN UČITELJEV OŠ KOLEZIJA Z VRSTNIKI OU DMITAR VLAHOV, ŠTIP IZ REPUBLIKE SEVERNE MAKEDONIJE

Jul 5, 2024 | Dogodki

V sklopu večletnega sodelovanja med učiteljicama obeh šol, ter celoletnega dela skupine učencev OŠ Kolezija in OU Dmitar Vlahov iz Štipa, smo letos s sponzorskimi sredstvi in s pomočjo šole, organizirali izmenjavo manjše skupine učenk in učencev, ki so izrazili zanimanje in se odlično izkazali na področju zgodovine. Poudarek dela je bil na pridobivanju znanja in izkušenj s področja zgodovine, kulturnih in naravnih znamenitosti, likovne umetnosti ter medsebojnega spoznavanja in sodelovanja. Učenci so tekom leta pripravili različne PPT predstavitve iz zgoraj omenjenih tem ter jih preko video povezave v več spletnih srečanjih predstavili svojim sovrstnikom iz druge države. Na ta način so spoznavali drug drugega, okolje, v katerem živijo, njihove posebnosti in raznolikosti ter državo.

Čas od 12. 9. do 18. 9. 2023 je skupina 6 učenk in učencev Oš Kolezija z mentoricama preživela na poti po Republiki Severni Makedoniji, kjer se je družila z vrstniki in učitelji RS Makedonije in si je po programu, ki ga je pripravila Bernardka Avsenik, ogledala sončni vzhod na prazgodovinskem observatoriju Kokino v bližini Kumanovega, obiskala Zebrnjak, nekdaj največji spomenik in kostnico, posvečeno junakom Kumanovske bitke, ene najpomembnejših bitk 1. balkanske vojne v letu 1912 v času osvobajanja izpod turške nadoblasti. Sledil je ogled glavnega mesta Skopja s spomeniki, večinoma posvečenimi junakom antične Makedonije, zgodovinsko znanje o državi pa so si učenci širili še z vodenim ogledom Muzeja makedonske borbe ter Memorialnega centra holokavsta. Obiskali so tudi grob Goce Delčeva, revolucionarja v času otomanske vladavine ter baščaršijo, najstarejši del mesta, stičišče muslimanske in krščanske kulture. Skupina je obiskala tudi sponzorje, ki so pripravili lep sprejem. Posebnega sprejema so bili učenci in učitelji OŠ Kolezija deležni tudi na Veleposlaništvu Republike Slovenije v Skopju.

Naslednji dan so obiskali znamenito antično arheološko najdišče Stobi, nato pa šolo in znamenitosti v Štipu, od koder so prihajali vrstniki učencev. Učenci in učitelji šole so se izredno potrudili in pripravili nepozaben sprejem, sledilo pa je še povabilo k županu in večerja s sponzorji. Naslednji dan so obiskali mesto Strumica, kjer so si ogledali  znamenitosti, s poudarkom na bizantinski zgodovini in umetnosti ter 1. sv. vojni, ki je zaznamovala te kraje. Pot so nadaljevali do Dojranskega jezera, na meji med Severno Makedonijo in Grčijo, ki v svoji okolici še po več kot 100 letih kaže ostanke srditih bojev vojakov različnih narodnosti v času 1. sv. vojne. Ogledali so si spomenik padlih vojakov Commonwealtha. Sledila je vožnja po Grčiji in ogled krajev Pella in Vergina, nekdanjih prestolnic antične Makedonije in dveh najbolj znanih in impresivnih antičnih najdišč, odkritih v 20. stoletju, ki sta povezani z vladanjem Aleksandra Velikega in njegovim očetom Filipom Makedonskim. Posebej obisk grobnice Filipa Makedonskega je na učence naredil velik vtis. Sledila je vožnja nazaj v RS Makedonijo do mesta Bitola, ki je igralo zelo pomembno vlogo v različnih zgodovinskih obdobjih in je še danes znano, med drugim, kot mesto konzulov še iz časa Osmanskega cesarstva. Ogledali so si center mesta, pravoslavno cerkev, mošejo, zgodovinski muzej z Ataturkovo sobo ter judovsko pokopališče in pokopališče francoskih vojakov, ki so se skupaj s predstavniki svojih kolonij v 1. sv. vojne borili na tem področju.

Na poti do Ohrida, so se ustavili še pri ostanku nekoč aktivnega vulkana Duvalo, iz katerega še vedno uhajata ogljikov in žveplov dioksid. Ohridsko jezero slovi po svoji lepoti in zgodovinskih ter kulturno-umetniških spomenikih, ki so jih občudovali v popoldanskih urah ter ob sončnem zahodu ob njih zapluli še z ladjico. Zadnji dan so nadaljevali z ogledom mesta in okolice ter si privoščili prosti čas ob uživanju na jezerski obali, ki je ob lepem vremenu omogočilo tudi kopanje. Polni vtisov so se z avtobusom vrnili v Skopje in nadaljevali pot v Ljubljano.

Izmenjava je okrepila odnose med vrstniki in učitelji obeh držav ter širila obzorja znanja in izkušenj. Od 23.3.do 28.3.2024 se je organiziral obisk prijateljev iz RS Makedonije v Republiko Slovenijo, kjer so jim naši učenci s pestrim programom pripravili zelo lep sprejem na šoli, ki so se ga udeležili tudi predstavniki MOL, Ministrstva za zunanje in evropske zadeve, Veleposlaništva Republike Severne Makedonije in drugi. Učenci so imeli na šoli likovne delavnice, kjer so pod mentorstvom Helene Angelski izdelali panjske končnice, v naslednjih dneh pa so si ogledali znamenitosti Ljubljane in lepote Slovenije. Veleposlaništvo Republike Severne Makedonije je za vse organiziralo tudi zelo lep popoldanski sprejem. V Ljubljani so si učenci in učitelji obeh šol ogledali Plečnikovo hišo, Narodno in univerzitetno knjižnico, center mesta, se povzpeli na Ljubljanski grad in nebotičnik, peljali z ladjico Barjanka po Ljubljanici, obiskali muzej Morostig-hišo narave in kolišča na Ljubljanskem barju ter Narodni muzej in Prirodoslovni muzej. Učenci obeh šol so stkana prijateljstva krepili na zgodovinsko-umetnostni ekskurziji na Bled, kjer so si ogledali blejski grad in s pletno obiskali blejski otok, nadaljevali pot na slap Savica, pokopališče 1. sv. vojne v Ukancu in na Bohinjsko jezero ter zaključili z ogledom v muzeju 20. stoletja Historia Bohinj. Druga ekskurzija jim je omogočila ogled Trsta z vodenim ogledom po sinagogi  in mestnim jedrom. Pot so nadaljevali do Pirana, kjer so občudovali lepote mesta ter uživali ob morju. Sledil je ogled Predjamskega gradu, ki je na obiskovalce naredil velik vtis. Ekskurzija se je zaključila z obiskom Postojnske jame, ki je seveda navdušila.

Kratka, a zelo srčna in poučna izkušnja mednarodne izmenjave učiteljev in učencev  obeh šol je ogromno prispevala k izboljšanju medkulturnih odnosov med udeleženci, spoznavanju obeh držav in njenih prebivalcev, poglabljanju znanja na zgodovinskem in umetnostnem področju, širjenju kulturnega obzorja ter spoznavanju podobnosti in razlik in povezanosti današnjih držav, nekoč republik enotne države.

Mednarodna izmenjava ne bi bila mogoča brez velike podpore, predlogov ter pomoči pri organizaciji ter delnih finančnih sredstev, predvsem pa zaupanja in velike mere dobre volje in fleksibilnosti staršev udeleženih otrok, finančne pomoči OŠ Kolezija ter številnih sponzorjev iz Republike Slovenije ter Republike Severne Makedonije.

Naj se ob tej priložnosti še posebej zahvaliva vsem omenjenim, še posebej pa Svetu ČS Trnovo, ki je omogočil brezplačni ogled muzeja Morostig-hišo narave in kolišča na Ljubljanskem barju ter brezplačni ogled Plečnikove hiše in Ladjici Barjanka, ki je omogočila brezplačno vožnjo po Ljubljanici.

Zahvaljujeva se tudi tako Narodnem muzeju kot Prirodoslovnemu muzeju za vse popuste pri vstopninah in vodenih ogledih, enako tudi NUK-u za omogočen brezplačni ogled.

Mentorica Bernardka Avsenik, učiteljica zgodovine

V sodelovanju s Heleno Angelski, učiteljico likovne umetnosti

 

Dostopnost